sobota, 26 stycznia 2013

Krewetki z patelni

Krewetki zazwyczaj kojarzą się ludziom z rarytasem, skomplikowanym i trudnym daniem ("Ja nie umiem przyrządzić krewetek!"). Tymczasem ja dzisiejsze danie przygotowałam w niecałe 15 minut. Ponadto jeżeli masz paczkę mrożonych krewetek w zamrażarce, to zawsze mogą służyć jako danie awaryjne.

Dzisiejsze danie, to tak na prawdę sałatka, ale na ciepło :) Jedynym surowym elementem jest sałata lodowa. Gorąco polecam, bo te krewetki są przepyszne i banalnie proste w wykonaniu :)



Sałatka z krewetkami

Składniki na 1 porcję:
  • ok. 10-12 sztuk mrożonych krewetek black tiger bez pancerzy
  • 1/3 średniej cukini
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • trochę posiekanej świeżej bazylii lub natki pietuszki
  • ok 60ml białego wina
  • opcjonalnie- kawałek papryczki chilli
  • łyżka masła klarowanego
  • trochę oliwy z oliwek
  • trochę zwykłego masła
  • duża garść sałaty lodowej
  • sól, pieprz



 Krewetki rozmroź. Jeżeli nie masz ochoty dłubać palcami w gotowym daniu, możesz już teraz usunąć ogonki. Cukinię pokrój w paski, a czosnek (i ewentualną papryczkę) w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć krewetki, cukinię, umyte pomidorki (w całości) i czosnek (+ew. papryczkę). Dopraw solą morską i odrobiną pieprzu. Smaż kilka minut, a następnie wlej białe wino, dodaj natkę/bazylię i duś jeszcze przez chwilę.

W tym czasie posiekaj kawałek sałaty lodowej i ułóż na talerzu.


Do krewetek dolej oliwę i dodaj kawałek masła. Gdy się roztopi zdejmij z ognia i wylej całą zawartość na przygotowaną sałatę.

Jeżeli lubisz- możesz skropić całość sokiem z cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz