Danie z rodzaju "Brzydkie, ale dobre" ;)
Pieczone jabłko z orzechami brazylijskimi, rodzynkami i miodem
Składniki na 1 porcję:
- 1 nieduże jabłko (takie które zmieści się w kokilce)
- 3-4 orzechy brazylijskie (można zastąpić innymi)
- trochę rodzynek
- cynamon
- 3-4 goździki
- łyżeczka miodu
Orzechy posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i cynamonem, napełnij mieszanką otwór z jabłku i włóż na wierzch goździki. Posyp jabłko cynamonem z wierzchu i wstaw kokilkę do mikrofalówki na około 2,5 minuty* (najwyższa moc). Po upieczeniu polej gorące jabłko miodem.
*Może się zdarzyć, że z piekącego się jabłka "wykipi" trochę soku, ale to chyba nie jest jakiś ogromny problem ;) W razie czego można piec jabłko trochę dłużej na ustawionej niższej mocy kuchenki mikrofalowej.
Pycha, polecam :)
Pyszny, zdrowy deser! Jadłam ostatnio w takiej formie zarówno jabłka jak i śliwki tylko pieczone w piekarniku:)
OdpowiedzUsuń