sobota, 26 stycznia 2013

Pieczone jabłko dla leniwych

Często nachodzi mnie chęć na pieczone jabłko z przyprawami i miodem. No ale rozgrzewać piekarnik żeby upiec jedno jabłko? To zupełnie bez sensu... I tu z pomocą przychodzi kuchenka mikrofalowa- w kilka chwil wyczarujesz przepyszny i zdrowy deser który zadowoli każdy brzuszek :) Użyłam żaroodpornej kokilki, żeby było łatwiej i przyjemniej.

Danie z rodzaju "Brzydkie, ale dobre" ;)



Pieczone jabłko z orzechami brazylijskimi, rodzynkami i miodem


Składniki na 1 porcję:

  • 1 nieduże jabłko (takie które zmieści się w kokilce)
  • 3-4 orzechy brazylijskie (można zastąpić innymi)
  • trochę rodzynek
  • cynamon
  • 3-4 goździki
  • łyżeczka miodu
Jabłko przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Ponownie złóż jabłko w całość i umieść w kokilce.
Orzechy posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i cynamonem, napełnij mieszanką otwór z jabłku i włóż na wierzch goździki. Posyp jabłko cynamonem z wierzchu i wstaw kokilkę do mikrofalówki na około 2,5 minuty* (najwyższa moc). Po upieczeniu polej gorące jabłko miodem.

*Może się zdarzyć, że z piekącego się jabłka "wykipi" trochę soku, ale to chyba nie jest jakiś ogromny problem ;) W razie czego można piec jabłko trochę dłużej na ustawionej niższej mocy kuchenki mikrofalowej.


Pycha, polecam :)

1 komentarz:

  1. Pyszny, zdrowy deser! Jadłam ostatnio w takiej formie zarówno jabłka jak i śliwki tylko pieczone w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń