czwartek, 7 lutego 2013

Paleo mus czekoladowy

Jeśli macie ochotę na odrobinę rozpusty to gorąco polecam zrobienie pysznego, słodkiego i lekkiego jak pianka musu czekoladowego.



Mus czekoladowy
Składniki na 2 porcje:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru (najlepiej min.70% kakao)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu (lub stewii- do smaku)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub jakiegoś aromatycznego alkoholu, np.rumu)
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej
  • czubata łyżka masła
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Żółtko utrzyj z ksylitolem na puszystą masę, dodaj ja do czekolady razem z ekstraktem i dokładnie wymieszaj. Śmietankę umieść w miseczce i za pomocą miksera jak najbardziej ją napowietrz (nie uda się jej ubić jak prawdziwej śmietany, ale śmietanka kokosowa jest bardzo gęsta, więc krótkie napowietrzanie wystarczy). Wymieszaj masę czekoladową ze śmietanką, dodaj gorzkie kakao. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą. Przełóż całość do pucharków i wstaw na kilka godzin do lodówki.



6 komentarzy:

  1. super,ze wreszcie jakis sensowny blog kulinarny paleo :) Ja jem tak samo, polecam kazdemu ten styl zycia :) Moze kiedys napisalabys wiecej nt swojej historii-dlaczego dokladnie paleo, jakie pozytywne zmiany zauwazylas,ile to juz tra itp?:) a przepisy sa super,dwa juz wyprobowalam ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę bratnią duszę w temacie paleo :) nominowałam cię do Liebster Blog http://zielonastronaflinstona.blog.pl/2013/06/09/liebster-blog-award-dzieki/ zapraszam :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy pisząc śmietanka kokosowa, masz na myśli wierzchnią część mleczka kokosowego z puszki? Pozdrawiamy i zapraszamy do odwiedzin barbellkitchen.pl ;)

    OdpowiedzUsuń