PALEO BOUNTY
Składniki na 6 batoników:
- 1 świeży orzech kokosowy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3-4 łyżki mleka kokosowego (a właściwie śmietanki, bo zebrałam raczej to gęste z góry)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- stewia/ksylitol do smaku (ja dałam ok 2 łyżek ksylitolu)
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (70%)
Najpierw musisz dostać się do wnętrza kokosa- w tym celu zrób korkociągiem dziurki w 2 z 3 wgłębień na powierzchni i wylej sok kokosowy. Następnie za pomocą ciężkiego noża/tasaka/młotka otwórz orzech mocno stukając wokół jego "równika". Gdy uda Ci się dostać do środka wyjmij miąższ i obierz brązową skórkę obieraczką lub nożem.
Najgorsze już za nami ;)
Miąższ kokosa wrzuć do blendera i zmiksuj na drobne wiórki. Przełóż do rondelka z grubym dnem, dodaj mleko kokosowe, olej i słodzidło. Wstaw na bardzo mały ogień i delikatnie przesmaż całą masę, tak aby tłuszcz się roztopił a całość dokładnie wymieszała i była mocno ciepła. Dodaj wiórki i umieść masę w jakimś naczyniu (ja użyłam silikonowej keksówki), wygładź łyżką, owiń szczelnie folią (ważne! masa wchłania zapachy) i wstaw do lodówki, aż stężeje, najlepiej na całą noc.
Gdy masa będzie już zwięzła, wyjmij ją z naczynia i pokrój na batoniki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i za pomocą noża pokryj batoniki jej warstwą- masa jest zimna wiec czekolada bardzo szybko zastyga.
Gotowe batoniki przechowuj w lodówce jednak nie dłużej niż kilka dni- mają znacznie ograniczoną trwałość
Świeży orzech kokosowy.. to musi być pycha! :)
OdpowiedzUsuńCzekolada z cukrem jest Paleo ?!
OdpowiedzUsuń